Úsporný provoz chladničky ovlivňuje i naše chování | Spotřebiče | Energeticky úsporné bydlení

Úsporný provoz chladničky ovlivňuje i naše chování

14. 8. 2013

Aby vám chladnička dlouho vydržela a zároveň spotřebovávala méně energie, musíte se o ni dobře starat. To nespočívá jen v úklidu nebo odmrazování, důležité je také její správné umístění. Pokud si chcete pochutnat na hotovém jídle později, myslete na jeho postupném ochlazování a nevkládejte ho do lednice nebo mrazničky horké. Naučte se s chladničkou pracovat tak, aby uchovávala potraviny co nejčerstvější a zbytečně nespotřebovávala energii navíc.

Dále od sporáku i slunečního svitu

Správné umístění spotřebiče ve vaší kuchyni zabraňuje zbytečnému chlazení a s tím spojené vyšší spotřebě energie. Chladnička by rozhodně neměla stát vedle vařiče nebo sporáku. I myčka nebo pračka se během svého provozu dokážou pořádně zahřát, proto byste je od chladničky a mrazničky měli oddělit kuchyňskou skříňkou. Vyhněte se umístění chladničky na přímém slunečním světle a v blízkosti radiátorů. Pokud máte v kuchyni podlahové vytápění, měli byste zvážit izolování chladničky od podlahy.

Důkladné zavírání dveří napomáhá čerstvosti potravin i úspoře energie

Myslete na to, že dveře chladničky či mrazničky by neměly být otevřené příliš dlouho. Teplý vzduch se pak dostává dovnitř a způsobuje zbytečné zapínání kompresoru, který zvyšuje spotřebu. Většina nových chladniček Electrolux je vybavena světelným i zvukovým alarmem, který se spustí v případě polootevřených dveří. Otírejte z chladničky prach. Na špatné dovírání dvířek mohou mít vliv i nečistoty usazené v místě jejich těsnění. Při nesprávném dovírání dveří vyměňte staré těsnění za nové.

Pravidelně odmrazujte

Pokud vrstva námrazy v mrazničce dosáhne tloušťky 3 až 5 mm, nastává čas odmrazování. Nové typy chladniček Electrolux, AEG i Zanussi s beznámrazovou technologií Frost Free nemusíte odmrazovat nikdy. Jiné nízkonámrazové typy mrazniček (například AEG) stačí odmrazovat jednou za 5 let.

Horké pokrmy nechte zvolna vychladnout

Horké pokrmy se v chladničkách zapaří, ztratí chuť a přispívají k vytváření ledu ve výparníku. Jídlo, které jste právě uvařili nebo upekli, nechte nejprve zchladnout na pokojovou teplotu. Teprve potom ho uložte do ledničky. Pokud máte v plánu jídlo dále zamrazovat, nechejte ho alespoň na hodinu vychladit v chladničce a až potom ho vložte do mrazničky.

Ideální teplota v chladničce by měla být 4 °C až 5 °C. Ideální teplota mrazničky se pohybuje od –18 °C do –20 °C.

Mražené jídlo rozmrazujte v chladničce, nikoli na kuchyňské desce. Předejdete tak možným nákazám, které při pokojové teplotě hrozí. Aby vám potraviny nepřimrzaly k povrchu mrazničky a nevznikala tak zbytečná námraza, zabalte je do vzduchotěsných o­balů.

/Ilustrační snímek Electrolux/


publikováno: 14. 8. 2013, v rubrice Spotřebiče
Štítky: chladničky, spotřebiče, úspory energií

Nejčtenější články v rubrice Spotřebiče:

Další články v rubrice Spotřebiče:



Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
© Energeticky úsporné bydlení 2009+