Ceny tepla 2011 | Vytápění | Energeticky úsporné bydlení

Ceny tepla 2011

29. 3. 2011

Na teplé počasí si ještě budeme muset nějakou dobu počkat. Topná sezóna je v plném proudu, radiátory jedou na plné obrátky a navíc se od nového roku opět změnily ceny energií. Teplo zdražilo už loni, a to v průměru o 5 %. Jak to bude s cenou tepelné energie letos? Jaké teplárenské společnosti zdražily? Za GJ tepla z tepláren zaplatíme v průměru 530 Kč. V jakých městech za teplo zaplatíme v roce 2011 nejméně? Kde se ceny tepla zvednou nejvíce a proč? Přinášíme vám přehled cen tepla pro letošní rok. Podívejte se, kolik kde zaplatíme za vytápění!

Cena tepla, kterou zaplatíme teplárně, závisí z velké míry na tom, jakým palivem teplo vyrábí. Z hlediska zvedání cen tepelné energie jsou na tom lépe odběratelé, které zásobují plynové teplárny. Cena zemního plynu totiž v letošním roce buďto zůstala stejná, nebo se zvýšila jen nepatrně. Zato cena uhlí šla nahoru, a s tím i ceny tepla dodávaného z uhelných tepláren. Uhlí totiž podražilo o více než 7 %.

Ceny tepla z uhlí v roce 2011 narostou

Ceny tepla z uhelných tepláren se v roce 2011 zvýší o několik procent, u některých tepláren teplo zdraží dokonce téměř o 10 %. Důvodem je především zdražení hnědého uhlí, ale i dalších vstupních surovin. Přesto jsou ceny tepla z uhelných tepláren ve většině případů nižší než u tepla vyrobeného ze zemního plynu. Zatímco průměrná cena tepla z uhlí je zhruba 460 Kč/GJ, cena tepla ze zemního plynu se pohybuje nad hranicí 600 Kč/GJ.

I přes nárůst cen uhlí však některé uhelné teplárny nezdražily příliš výrazně. Například Plzeňská teplárenská zvýšila cenu tepla pro rok 2011 pouze o úroveň inflace, tedy o 2,5 %. Jejím loňským cenám mohly konkurovat jen teplárny v Hradci Králové a v Pardubicích. Královéhradecká teplárna je však pro Plzeňskou teplárenskou konkurencí i letos, neboť zvedla cenu tepla pouze o 2,8 %.

Cena tepla v Českých Budějovicích výrazně naroste

Na výraznější zdražení se musí připravit obyvatelé Karlovarského, Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého či Moravskoslezského kraje a Vysočiny. V Karlových Varech vyjde cena tepla na 523 Kč/GJ vč. DPH. Ve Strakonicích stoupne cena tepla o 7 %, v Českých Budějovicích dokonce o 9,24 %.

Teplo v roce 2011 zdraží i v Ostravě

Společnost Dalkia, která zásobuje teplem více než 200 000 domácností ve 20 městech po celé České republice (mimo jiné i v Ostravě), pro rok 2011 také mírně zvedne ceny tepla. Průměrná cena tepla v Ostravě naroste zhruba o 5,97 %. V letošním roce Ostravané zaplatí v průměru 482 Kč/GJ vč. DPH. V roce 2010 činila průměrná cena tepla 455 Kč/GJ vč. DPH. Meziroční nárůst celkové platby za teplo pro průměrnou domácnost v Ostravě činí 535 Kč vč. DPH, což měsíčně představuje cca 45 Kč vč. DPH.

Pražská teplárenská snižuje ceny tepla

Oproti loňskému roku ušetří za teplo někteří Pražané. Pražská teplárenská, která zásobuje přibližně 265 000 domácností, totiž zlevnila v průměru o 1 %. Průměrná cena tepla v Praze se tak sníží ze 432 Kč/GJ na 427 Kč/GJ. Ceny se však liší v závislosti na typu teplárny – zatímco odběratelé na levém břehu Vltavy, kterým teplo dodává výhradně plynová teplárna, zaplatí v průměru o 3,6 % méně, pro odběratele, kteří odebírají teplo vyráběné z uhlí, se cena tepla v roce 2011 nezmění.

Plynová teplárna v Brně nezdraží

Plynové teplárny většinou udržují cenu tepla podobnou jako v roce 2010, některé z nich dokonce zlevnily. Teplárny Brno, které zásobují asi 92 000 domácností, prodávají odběratelům teplo od května 2010 za 605,55 Kč/GJ vč. DPH a tato cena bude zachována i pro příští rok. Náklady na palivo se v Brně promítají do výsledných cen tepla zhruba ze tří čtvrtin.

Cena tepla se sníží na jihu Moravy

Snížení cen se týká těch plynových tepláren, kterým se podařilo před sezónou nakoupit levnější zemní plyn. Teplo mírně zlevní třeba v některých jihomoravských městech. Například společnost Teplo Břeclav pro rok 2011 u nejdražší varianty kalkuluje s cenou 639 Kč/GJ, loni to bylo 636 Kč/GJ. Znojemská tepelná společnost, které se podařilo levně nakoupit plyn, také zlevňuje, cena tepla klesla z 548 Kč/GJ na 532 Kč/GJ.

Za teplo si připlatí v Liberci

V Liberci se však ceny tepla oproti roku 2010 mírně zdraží. „Dva roky jsme ceny téměř neměnili, ale od 1. ledna se ceny tepla zvýší průměrně o 5 %. Navýšení bude zhruba o 30 Kč/GJ," uvedl Lukáš Jankovský z Teplárny Liberec, která v současnosti zásobuje zhruba 18 600 domácností. Cena tepla stoupla na 637,49 Kč/GJ vč. DPH. Důvodem zdražení je pokles dodávek průmyslovým zákazníkům a zvýšení ceny paliv. Běžná rodina žijící v panelovém domě s průměrnou spotřebou 35,7 GJ tak ročně za teplo zaplatí přibližně 22 800 Kč.

Zdroj: www.cenyenergi­e.cz/


publikováno: 29. 3. 2011, v rubrice Vytápění
Štítky: elektřina, energie, peníze, plyn, úspory, úspory energií, vytápění

Nejčtenější články v rubrice Vytápění:

Další články v rubrice Vytápění:



Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
© Energeticky úsporné bydlení 2009+