Dobrý hrnec vaří rovnoměrně, šetří čas i energii | Výrobky a technologie | Energeticky úsporné bydlení

Dobrý hrnec vaří rovnoměrně, šetří čas i energii

05. 05. 2011

Kvalitní hrnec musí být odolný, vyrobený nejlépe z ušlechtilé nerezavějící oceli. Ta totiž nepodléhá korozi a snadno se udržuje. Ti, kdo vaří denně, jistě ocení, že se dá mýt v myčce na nádobí. Při hledání dokonalého hrnce by se měl člověk zaměřit na čtyři zásadní věci, které kvalitu vaření nesmírně ovlivní. Pečlivě se dívejte, jaké má hrnec „tělo“, dno, poklice a držadla. Dno musí také dokonale sedět na sporáku, v žádném případě na něm nesmějí být nerovnosti, které by vedly k nebezpečnému pohybu hrnce, úniku tepla, a přípravu jídla zbytečně prodlužovaly.

S hrncem je to jako s manželstvím: když je to ten pravý, je všechno daleko jednodušší. Proto je zapotřebí pečlivě si vybírat. Dobré nádobí vám totiž práci nesmírně ulehčí. Právě na to, aby vaření bylo co nejefektivnější a navíc vás bavilo, se při navrhování svých hrnců soustředí společnost Fissler.

U poklice se podívejte, jak přiléhá k hrnci. Ty dobré přiléhají velmi těsně a brání úniku tepla i tekutin. Nejen že tak šetří energii, ale pomáhají také zachovat aroma potravin. Vybírejte ale i podle svých osobních preferencí: ti, kteří chtějí neustále kontrolovat proces vaření, by měli zvolit skleněné poklice. Milovníci palačinek a omelet zase u Fissleru ocení plochou poklici z ušlechtilé oceli, kterou je možné použít k jejich obracení. Pořádkumilovní kuchaři pak ocení speciální design řad Solea nebo Intensa, který umožňuje uchytit poklici v integrovaném držáku přímo na hrnci, a vyhnout se tak zašpinění pracovní plochy, a horečnému hledání prostoru, kam by se narychlo dala horká poklička umístit.

Některé poklice, například z řady Original pro collection, mají část vypouklou směrem dovnitř hrnce. Takový tvar zajišťuje, že se na vnitřní straně pokličky zachytí stoupající pára, ale hned odkapává zpět do hrnce. Pokrm je díky tomu ještě šťavnatější a lahodnější.

Dalším dílkem skládačky dokonalého hrnce jsou držadla. „Držadla musejí být dostatečně velká, a umožňovat pohodlné uchopení,“ podotýká Siegfried Müller. Hrnce Fissler tento požadavek samozřejmě splňují. Kovová držadla jsou navíc vybavena tepelným štítem, který je chrání před rozpálením při vaření na plotně, a neublíží jim ani pobyt v troubě. Fissler myslí ale i na ty, kteří dávají přednost hrncům s plastovými držadly. Používat v troubě se dají také, ale maximálně do teploty 80 stupňů Celsia.

Společnost Fissler klade důraz na individuální nároky a potřeby každého kuchaře, a proto vyrábí několik řad hrnců. Podle svých preferencí si tak mezi nimi vybere opravdu každý. Přesvědčit se, že vařit v designově propracovaném nádobí Fissler je opravdu hračka, už musíte sami.


publikováno: 05. 05. 2011, v rubrice Výrobky a technologie
Štítky: výrobky a technologie, vaření, kuchyně, úspory,

Nejčtenější články v rubrice Výrobky a technologie:

Další články v rubrice Výrobky a technologie:



Design by Lukáš Svoboda, Code by Karel Koliš
© Energeticky úsporné bydlení 2009+